Menü

Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek?

milyen klímát vegyekHa elege van, hogy melege van és elhatározta, hogy beruház egy klímára… persze rengeteg kérdés merül fel megrendelés előtt.

pédául: Milyen klímák vannak? Milyen klímára van szükségem? Mennyi áramot fogyaszt egy klíma? Nem fogok megfázni a klímától? Zörögni fog a kültéri egység? Mi van ha zavarja majd a szomszédot a klímám? Hova lehet felszereltetni egy klímát? Mennyibe kerül egy megbízható klíma és a klímaszerelés? Mekkora klímát vegyek? Melyik a legjobb klíma?

Ezeket a kérdéseket is megválaszoljuk és szeretnénk átfogó segítséget kínálni, ha Ön klímavásárlás előtt áll, hogy segítsük a magabiztos döntéshozatalban.

Klíma gyártók, brandek, márkák
Az elmúlt években rengeteg új klíma márka, brand jelent meg a magyarországi piacon is. Érdemes a figyelmet azokra a termékekre helyezni, amik közvetlen a gyártóktól származnak és a gyártó nevét képviselik. Ezek a cégek vezetik a klímás ipart, a termék előállítás mellett a fejlesztésekre is sok energiát fordítanak. Egyes gyártók anyacégként is működnek és licenceket kínálnak eladásra. Ha valaki megvásárolja a licencüket, árulhatja a terméküket egy saját tetszőleges névvel. Jellemzően ezek azok a klímák amikről próbáljuk a vásárlókat lebeszélni. Hogy miért? Azért, mert a háttértámogatás sokkal korrektebb és a garanciális ügyintézés sokkal egyszerűbb szokott lenni a gyártói termékeknél mint a "matrica márkák"nál. A gyártó alkatrész hiányában is rövid időn belül tud utánpótlást biztosítani, míg egy matrica márka esetében ez hosszas külföldi levelezést eredményezhet, amiből a végfelhasználó csak két dolgot vesz észre: meleg van, és vége lesz a nyárnak mire használni tudja a klímáját. A legnagyobb csapda mégis az áruházi "olcsó" klímaberendezések. Az olcsó valójában nem olcsó, csak kevesebbe kerül mint egy normális, megbízható termék, viszont nincs aki felszerelje. Ha magunknak szeretnénk klímaszerelőt találni, szinte esélytelen, senki sem vállalja ezeknek az alacsony minőségű termékeknek a telepítését. Ha az értékesítő cég javasol szakembert, akkor pedig nyár végére talán ha felszerelik. Sajnos így vagy úgy alakul, de ezekben az esetekben a legjellemzőbb a meghibásodás. A multik jellemzően ügyesen hárítják a garanciális ügyintézést, főleg, hogy a képbe került egy alvállalkozó aki "lehet, hogy nem is szakszerűen végezte a beüzemelést?"

Azok a klímák, márkák, termékek amiket nyugodtan megvásárolhat, és mi is előnyben részesítünk:

daikin klíma
Daikin

2006 óta dolgozunk Daikin berendezésekkel. Véleményünk szerint az egyik legjobb klímagyártó cég. Rengeteg fejlesztést végeznek, világszerte elterjedt és kedvelt termékeik vannak. Jellemzően nagyon hosszú élettartamúak a Daikin klímák és a meghibásodási arány minimális. Ha egy olyan klímát szeretne otthonra, amiről nyugodtan meg is feledkezhet, mert csak teszi a dolgát halkan és probléma mentesen üzemel, a Daikin klímákkal nem foghat mellé. A szervíztámogatás a Daikin esetében tökéletes, kiemelkedő tudású, tapasztalt szakembereik rendszeres oktatást tartanak, így kollégáink mindig naprakészek. Ipari Daikin klíma, Daikin folyadékhűtő és Daikin VRV rendszer javításával is foglalkozunk.

fujitsu klíma
Fujitsu

Alacsony fogyasztás, csend, akár 10 év garancia. Szinte teljesen egyedülálló, hogy egy gyártó 10 év garanciát kínáljon a termékére. Ez is a Fujitsu klímák megbízhatóságát tükrözi. Klímát azért vásárolunk, hogy otthonunkat komfortosabbá tegyük. A komfortban nem csak a hőmérséklet, de a megbízhatóság és a csendes üzem is hatalmas szerepet játszik. A Fujitsu klímák mellett biztos, hogy a maximum komfortban részesül majd. A termékpalettán szinte csak környezetbarát R32 hűtőközeg-üzemű berendezések találhatóak, a wifi csatlakoztatási lehetőség a legtöbb készüléknél adott. A beltéri egységek kialakítását tekintve a Fujitsu klíma termékei között van olyan, ami a hagyományos, szögletes formát vezeti kerekded sarkokkal (KPCA, KMTB), de olyan modellek is megtalálhatóak amik szinte teljesen beleolvadnak a környezetükbe, a LUCA és LTCA modellek mindössze 18.5 centimétert állnak ki a falsíktól. A 2020-ban megjelenő KETA modellek pedig izgalmas lehetőségeket jelentenek azoknak, akik picit többre vágynak: a burkolat textúrája olyan, mintha változna a megvilágítástól függően. Ha klíma választás előtt áll, a Fujitsu berendezéseinek megismerésére mindenképp érdemes időt szánni.

Fisher klíma
Fisher

A Fisher klímákba a lehető legtöbb extrát sűríti be a gyártó úgy, hogy a készülék megfizethető maradjon. Ezeket az extra tulajdonságokat, egy megbízható hűtőkörre építik fel, és kiterjesztett garanciát biztosítanak hozzá. Az oldalfali split klímákra akár 6 évre hosszabbítható a garancia időtartama, így Ön mindig felkészülten várja a következő nyarat is. A meghibásodások száma 1% alatti, pedig már több mint 50.000 Magyarországon telepített készüléket tudhat maga mögött a Fisher klíma. A Fisher készülékei rendkívül kedvező ár/érték arányúak, ha fontos az, hogy a készülék kedvező és megbízható legyen, lehet, hogy a Fisher klíma a megfelelő választás.

gree klíma
Gree

A Gree az egyik legnagyobb kínai klíma gyártó. Az utóbbi években nagyot növekedett népszerűsége, mert elérhető áron jó minőségű berendezéseket kínáltak, sok extrával. Fűtésre kifejezetten optimalizált berendezéssel is rendelkeznek, a Gree U-crown névre keresztelt oldalfali split klíma akár -30°C-ig képes fűteni. Sok szabadalmat tudhatnak magukénak, például az I-feel funkciót. (bár ez egyes modelleknél még elég kezdetleges)

midea klíma
Midea

A Midea a másik legnagyobb kínai gyártó. A cég rohamosan fejlődik és már egyéb iparágakban is jelen vannak, többek között a robotikában. (A Kuka Robotics is a Midea vezetése alatt üzemel) Klímaberendezéseiket tekintve egyszerű, funkciókban gazdag készülékeket kínálnak, elérhető áron. Alternatív márkája a Mideának az MDV, amivel a budget-range kategóriát célozzák meg.mitsubishi klíma

Mitsubishi

A Mitsubishi klímák számtalan egyedi megoldást jelentenek a többi gyártóhoz képest. A Deluxe modellben megtalálható osztott terelőlapát a vízszintes légterelést akár egyszerre tudja felfelé és lefelé irányítani. A Zen berendezések egyedi eleganciáján csak a Diamond Luxury klímák nyúlnak túl, ami igazán impozáns látványt nyújt a legelőkelőbb helyeken is. Ami a küllemen túltesz, az pedig a tudás. A Mitsubishi méltán híres a Hyper Heating kültéri egységeiről, amivel a legnagyobb hidegekben is hatékony fűtést biztosítanak otthonába. A MEL-cloud wifi ready készülékei akár telefonról irányíthatóak.

A szükséges teljesítményű klíma kiválasztása
A megfelelő teljesítmény kiválasztásában kollégáink az ingyenes felmérés során segítenek. A felmérés semmilyen vásárlási kötöttséggel nem jár és teljesen díjmentes. Méretezéskor figyelembe kell venni a felhasználás körülményeit is (hűtés, rásegítő fűtés, esetleg önálló fűtés), hiszen fűtésre lehet, hogy nagyobb teljesítményre lesz szükség, mint hűtésre (erre később még kitérek). Oldalfali split klíma esetében mindig az adott helységet vesszük alapul. Az adott szobára méretezzük tehát a készüléket és nem a lakásra. Panellakások esetén általában kis szobába 2-2,5 kW készüléket, nagyobb szobába (25 nm vagy felette), vagy egybenyitott szobák esetén 3,5 kW teljesítményű készüléket javasolunk. Családi és egyéb társasházak, bérházak esetében lényegesen nagyobb különbség lehet két szoba között.. a szükséges teljesítmény függ a belmagasságtól, a nyílászáróktól, szigeteléstől, a berendezésektől, hogy mire használják a helységet, stb.… Hűtés esetén nagyjából 10 négyzetméterre 1 kW hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Ez csak egy ökölszabály, viszont erre támaszkodhat, ha az ingyenes felmérést megelőzően szeretné kideríteni, hogy mégis melyik készülékek lehetnek megfelelőek. Azért nem légköbméterrel számolunk, mert a hideg levegő lefelé törekszik. Nem mondanám, hogy minden esetben működik ez a szabály, de laikusként ezzel a számmal kalkulálva fogja a legvalósabb értéket megkapni. Egy 35 négyzetméteres szoba esetén ez alapján tehát 3,5 kW hűtőteljesítményre van szükség.

Miért lehet szükséges nagyobb teljesítmény fűtésre mint hűtésre?
A mai klímák hűtő-fűtő klímák, de nem mindegy, hogy Ön mire fogja használni. Komfort hűtésre? Esetleg fűtésre is, de csak rásegíteni? Vagy az egyetlen fűtés a klíma lesz a lakásban? Ezt hibázzák el a legtöbben. A kivitelező nem kérdezi meg, a megrendelőnek pedig fogalma sincs róla, hogy számíthat, hiszen hűtő-fűtő klímát vásárol!
Pedig tényleg fontos. Hűtésre ugyanis lényegesen kisebb teljesítmény is elegendő, mint fűtésre. Miért? Azért mert nyáron hűtésben, mondjuk a 30°C körüli szobát nagyjából 24-26°C-al szeretnénk lehűteni. (4-6°C hőmérséklet különbség) Ehhez lényegesen kisebb teljesítmény kell, mintha télen egy egyébként fűtetlen helységet szeretnénk 23°C-ra fűteni. (Ez akár 30 °C fok feletti hőmérséklet különbség is lehet!) Fűtésre részben ezért is előfordul, hogy nagyobb teljesítményű készülékre van szükség, mint hűtésre. A nagyobb teljesítmény előnyei mellett szól az is, hogy a készülék alacsonyabb ventilátor fordulat mellett is megfelelő teljesítményt tud leadni. Így a szoba nem hűl ki, viszont a készülék is csendesen üzemel, akár aludni is lehet mellette.

Mi az a split klíma?
A split klíma azt jelenti, hogy „osztott klíma”. Azért osztott, mert két egységből áll, egy kültéri és egy beltéri egységből. Az egységeket telepítéskor rézcsővel kapcsoljuk össze, ez a hűtőkör részét fogja képezni.

Hogyan működik egy inverteres klíma?
Amikor a beltéri hűt, a kültéri fűt. Amikor a beltéri fűt, a kültéri hűt. Ezek a készülékek gyakorlatilag hőszivattyúk, ami azt jelenti, hogy a levegő hőenergiáját felhasználva megújuló energiából dolgoznak. A beltéri egység nyáron (hűtés üzemben) hőt von el a szobából (tehát hűt) és a kültéri egységen keresztül leadja azt a kinti levegőnek (az pedig fűt). Télen a kültéri egység (fűtés üzemben) von el hőt a kinti levegőből (még jobban lehűti az egyébként is hideg levegőt) és szivattyúzza a beltéri egységbe, hogy az leadja (fűtsön). A hőenergiát az egységek között hűtőközeg szállítja. Folyamatosan halmazállapot változáson megy át a hűtőközeg, az áramlási iránytól függően pedig hűt vagy fűt a készülék beltéri egysége. Amikor a hűtőközeg folyadékból gáz halmazállapotúvá változik, hőt von el a környezetétől (hűt). Ezt követően a kompresszor ismét folyadékká „gyúrja össze”, így felmelegszik. A készülék 4utas szeleppel és expanziós szelepekkel szabályozza a hűtőközeg áramlást, ezek mind a kültéri egységben találhatóak és elektronikusan vannak szabályozva.

Mit jelent, hogy inverteres split klíma?
Az inverteres split klíma azt jelenti, hogy a készülék kompresszorának fordulatszáma szabályozható, szükséglet szerint szabályzott. Hatalmas előnye a régebbi on/off klímákkal szemben, hogy sokkal energiatakarékosabb és működése komfortosabb. A régi on/off klímák kompresszora vagy bekapcsolt és teljes hatásfokkal működött vagy kikapcsolt és egyáltalán nem hűtött. A szobában ebből annyit tapasztaltunk, hogy vagy jéghideg levegőt fújt a klíma, vagy csak a szoba levegőjét keringette. Eközben kint a kompresszor folyamatosan ki/be kapcsolgatott. A mai berendezések kompresszora, ha jól van méretezve a készülék (és a felhasználás sem szélsőséges), folyamatosan megy, csak alacsony fordulaton. Így a beltéri egység akár csak néhány fokkal fúj hidegebb levegőt a szoba hőmérsékleténél, a kültéri egység csendesebb és az energia fogyasztás lecsökken.

Milyen split klímák léteznek?


fujitsu oldalfali klíma
Oldalf
ali klíma
Kialakítását tekintve rengeteg féle split klíma létezik, a legelterjedtebb az oldalfali vagy más néven magasfali split klíma. Ebben az esetben a beltéri egység jellenzően körülbelül 2,5 méter magasra kerül felszerelésre. Függőleges oldalfalra, akár egy ajtó fölé is szerelhető, nagyjából 80 cm széles, és 28,5 cm magas egy ilyen készülék. Ettől azért több helyre lesz szükség a beltéri egység körül, felette el kell hagyni a mennyezettől 5-10 cm helyet, és a karbantartás miatt célszerű nem közvetlen sarokba telepíteni.

Fujitsu kazettás klíma
Kazettás klíma

A mennyezetbe süllyesztett négy irányba kifújó készülékeket kazettás klímának hívjuk. Ennek előnye, hogy nagyobb a légszállítása mint egy oldalfali készüléknek, középen szívja a levegőt és 4 irányba fújja ki. Rendkívül hatékony kialakítás, jellemzően álmennyezetbe süllyesztve szoktuk telepíteni, alkalmazása áruházakban sem ritka. Teljesítménytől függően elérhető 60x60mm euroraszteres álmennyezetbe építhető méretben és 850x850mm méretben is. A készülékek magassága (álmennyezetbe benyúló mélysége) eltérő, de nagyjából 28-30 cm már elegendő lehet.

fujitsu parapet klíma
Mennyezeti klíma

A mennyezet alá szerelhető készülékek nem túl esztétikusak, talán ezért nem is olyan kedveltek. Álmennyezet nélküli helységekbe lehet megoldás, ha csak a mennyezetre rögzítésre van mód. Jellemzően ezek a klímák parapates felhasználásra is telepíthetőek, csak a belső csepptálcát kell átfordítani a hőcserélő másik oldalára.

Fujitsu parapet klíma
Parapetes/konzol klíma

Alacsonyfali, parapetes vagy konzol néven találhatjuk meg ezeket a berendezéseket. Ezek a legjobban talán egy radiátorra emlékeztethetnek, elhelyezésük és méretük miatt. Fűtésre kifejezetten jó választás lehet egy ilyen készülék, hiszen a padlótól közel szívja a hideg levegőt. Tetőtérben is kiváló választás, ahol a ferde, alacsonyan kezdődő mennyezet nem tesz lehetővé más opciót.

fujitsu legcsatornázható klíma
Légcsatornázható klíma

Légcsatornázható klímaberendezést a legtöbbet ipari környezetben vagy szállodákban láthatunk. Nem ritka bevásárlóközpontok, csarnokok hűtésére és fűtésére, temperálására sem. Kevesen tudják, hogy elérhető lakossági méretekben is, padlástérben elhelyezve a beltéri egység nem látható, a szobákban csak befújó és elszívórácsok láthatók a mennyezeten/oldalfalon. Létezik olyan változat is, ami álfalba építhető.

gree oszlop klíma
Oszlop

Talpon álló berendezés, ami nem igényel oldalfali/mennyezeti rögzítést legjobban talán egy erősen túlméretezett mobil klímára hasonlít. Hűtőköri beüzemelést igényel, remek megoldás lehet, tartós használatra kialakított, könnyű szerkezetes helységek pl. egészségügyi sátrak hűtésére, fűtésére.

Milyen hangos egy klíma?
A drágább, minőségi klímaberendezések egyik legnagyobb előnye az alacsony zajszint. Minden klíma tud hűteni, hiszen arra való. A komoly különbség viszont akkor jelenik meg a kedvezőbb és az igazán minőségi berendezések között, ha a teljes klíma nyújtotta komfortra helyezzük a hangsúlyt és a hűtés mellett olyan szempontokat is figyelembe veszünk, mint például a zajszint. Az a tapasztalatunk, hogy a japán gyártók berendezései nem csak csendesebbek, de alacsony ventilátor fordulat mellett, sokkal több levegőt mozgatnak meg. Ez azt eredményezi, hogy akár alacsonyabb beltéri ventilátor fordulatszámmal is hasonló teljesítmény érhető el, míg egy olcsóbb készülékkel, viszonylag magas fordulaton. Az oldalfali klíma beltéri egységek esetében a legjobb zajszint érték a jelenleg a 19-20 dB(a) minimális fordulaton. Ha ilyen halk berendezést keres, például a Daikin Perfera, a Fujitsu ASYG12KETA vagy a Fujitsu ASYG12KMTB megfelelő választás lehet. A kültéri egységek zajszintje nagyjából 55-65 dB(a) körül mozog, ami az igazat megvallva szintén elég barátságosan hangzik, főleg ha a régi klímákhoz viszonyítunk. Hogy mit jelent a dB(a) (decibel), azt talán ezek a példák, ez a táblázat szemlélteti a legjobban:

DECIBEL HANG PÉLDA
10 szinte hallható lehulló falevél
20 hallható falevelek zizegése
30 nagyon csendes suttogás
40   nappali, csendes tanterem
50 korlátozott hang működő hűtőszekrény, elhaladó autó
55   kávéfőző
60 hallható emberi hang, gépek
70 idegesítő hangos TV, porszívó, sokaknak a telefon
75 folyamatos hang forgalmas étterem ebédidőben
80 kellemetlen ébresztő, teherforgalom, csengő
85 hangos fűrészelés, mixer
90 rendkívül kellemetlen közeli teherautó, sikítás, kiabálás, ordítás
95 zajos fúró, hegedű
100 rendkívül kellemetlen gyári gépek, kompresszor, vadászgép 300m magasban
105 hangosabb közeli helikopter, nagy dob
110 rendkívül hangos rock koncert, láncfűrész
120   leghangosabb emberi hang, rendőrautó sziréna
130   mennydörgés
140 fájdalomküszöb sziréna közelről
150 maradandó károsodást okoz tűzijáték
160   lövés pisztollyal vagy puskával
170   sorozatos tűzijáték
180   rakéta elindítása
194   Saturn rakéta

Miért NE vegyen mobilklímát?
A split klímák előnye a mobilklímával szemben, hogy két egységből állnak. A mobil klímában majdnem minden megtalálható, ami egy split klímában benne van, viszont egyetlen mozgatható egységből áll. Létezik több féle-fajta, egy csöves, két csöves (forró levegő kivezető csőre gondolok, amit az ablakon szoktak kirakni) de sajnos jó megoldás nincsen. Az alapvető probléma az a kivezető-csőhöz köthető. Mivel a készülék hőszivattyús elven működik, amikor hűti a szobát, fűti a kinti levegőt. Pontosabban fűtené, mivel a berendezés a szobában van. Ezért kell a kivezető cső. Az egycsöves mobilklíma esetén a berendezés a szoba levegőjét fújja ki az utcára (igen, amit az előbb lehűtött), hogy letudja adni a szobából elvont hőenergiát. A kétcsöves megoldás lényegesen kulturáltabb, hiszen ott az egyik cső kintről szívja a meleg levegőt, azt tovább melegíti és dobja ki a másik csövön. Itt a problémát a gyenge hatásfok és a csövekben keringő 30-45 °C levegő okozza. Mobil klíma esetén a komfortról is le kell mondani, mivel a berendezés nem rendelkezik kültéri egységgel, a szobában lévő dobozban van a kompresszor és az összes ventilátor. Ezek szintén melegítik a szobát, de ami nagyobb gond, jelentősen hangosabban működik egy mobilklíma mint egy split klíma.

Hova kerüljön a kültéri és a beltéri egység?
A telepítési díjat lényegesen befolyásolhatja, ha a kültéri és a beltéri egység egymástól távol helyezkedik el. Az alapszerelés tartalmazza a nyomvonal kiépítését 2 méteres csőhosszig, a további méterekért díjat számít fel minden szerelő. A túlságosan hosszú nyomvonal teljesítmény csökkenéssel is járhat, ezért célszerű egy ingyenes felmérés során egyeztetni az igényeket. A mai klímaberendezések 15, sőt akár 25 méteres nyomvonal kiépítését is lehetővé teszik, vagy 10-15 méter szintkülönbséget az egységek között. A klíma beltéri egység (oldalfali) elhelyezésekor ügyelni kell arra, hogy a készülék alul fújja a levegőt és felül szívja. A mennyezettől 6-12 cm helyet el kell hagyni, hogy a készülék karbantartáskor is hozzáférhető legyen és a készülék le tudja adni a szükséges teljesítményt. Fontos, hogy a falfelület egyenletes legyen, eltérő esetben a készülék nem fog esztétikusan illeszkedni. A 2 kW - 2,5 kW - 3,5 kW méretei nagyjából megegyeznek: a beltéri egységek kb 29 cm magasak, 80 cm szélesek, és 19-24 cm mélyek. A kültéri egységek méretei inkább eltérőbbek lehetnek, de általánosan ekkora teljesítmény esetén 50-60 cm magassággal, 80-90 cm szélességgel és konzollal együtt kb. 45 cm mélységre kell számítani. A klíma kültéri egységek telepítésére sok lehetőség létezik, az egység kerülhet homlokzatra, erkélyre, cseréptetőre, lapostetőre, földre, hóhatárból kiemelő konzolra, függesztett konzolra stb. Amennyiben a készüléket fűtésre is fogják használni, a kültéri egység kondenzvíz elvezetését is figyelembe kell venni, esetleg fűtött elvezetést kell kiépíteni.
Erről bővebben itt olvashatnak:
https://www.mechalux.hu/klima-leolvasztas

Klíma csövek elvezetése, nyomvonalak
A split klímák nyomvonalát vegytiszta szigetelt rézcsőből építjük ki. Ez a hűtőkör részét képezi a beüzemelést követően, abban hűtőközeg áramlik majd. A rézcsövek mellett szükség van kondenzvíz elvezetésre, egy kommunikációs kábelre és egy betáp kábelre is. Az utóbbi nem mindenesetben ugyan azon a nyomvonalon jut el a kültéribe, de ez már részlet kérdés. Ezeknek az elvezetése, a nyomvonal kiépítése történhet kábelcsatornában (lakossági klímák esetén 65 mm x 50 mm festhető, tapétázható dekorcsatornát használunk, ami a lekerekített sarkokkal teljesen elfogadhatóan néz ki önmagában is) vagy falhoronyba süllyesztve (és onnan akár aljzatbetonban, padláson tovább vezetve..). A legjellemzőbb a kábelcsatornás megoldás, mivel ebben az esetben a csatorna idomoknak köszönhetően a végeredmény nem igényel semmi féle visszajavítást. Míg a falba süllyesztett klíma csövek vakolása, glettelése, festése sok időt, energiát és pénzt emészthet fel. Sokan nem tudják, de a kondenzvíz elvezetésére van lehetőség teljesen eltérő nyomvonalon is. Így ha van a beltéri egységhez közel vizes helység akár egy csap szifonjába vagy wc tartályba is beköthető a cseppvíz elvezetőcső. Ha ilyen lehetőség nincs, és a beltéri egységtől nem lehet lejtésben elvezetni a kondenzvizet, akkor cseppvíz szivattyú beépítésére van lehetőség.


Klíma tisztítás és koszolódás megelőzése
A kiterjesztett garancia feltétele az, hogy a klíma tisztítását évente 1 (esetenként több) alkalommal el kell végeztetni. A klímatisztítás azért is fontos, mert a klíma hőcserélőjére hűtésben pára csapódik ki, kikapcsoláskor pedig szépen lassan visszamelegszik. A meleg nyirkos felület kiváló helyet biztosít a penésznek és egyéb gombák elszaporodásának még a legtisztább lakásokban is. Ez nem csak az egészségünknek, de a berendezésnek is problémát okozhat. A hőcserélő lamellái eltömődhetnek, ami azt eredményezheti, hogy a légáramlás lelassul, a készülék nem tudja leadni a megfelelő teljesítményt. Némelyik klíma már rendelkezik „öntisztítás” funkcióval. Ez annyit tesz, ha aktiváljuk, a készülék kikapcsolás előtt még pár percig forgatni fogja a ventillátort, de nem hűt. Így a hőcserélőről a pára le tud száradni, megelőzve a penészedés kialakulását. Ha az Ön készüléke nem tudja az „öntisztítás funkciót”, érdemes lehet leállítás előtt átkapcsolni ventilátor üzemmódba (ezt viszont minden készülék tudja) és hagyni a klímát néhány percig forgatni a levegőt. Az eredmény ugyan az. Persze ettől az apró porszemek ugyan úgy bekerülnek a készülékbe és szükséges a szakszerű tisztítás elvégzése szezon előtt, de legalább tettünk egy picit a saját és családunk egészségéért. (És a klímáért!) A telepítéskor meg szoktuk mutatni, hogy a beltéri egység porszűrőjét hogyan tudják kivenni és kimosni. Ha belvárosi, porosabb környezetben van a készülék, akár 2-4 hetente is ki lehet mosni a porszűrőket, ezt langyos vízzel a csap alatt bárki el tudja végezni. A klíma szakszerű fertőtlenítését viszont inkább bízzák szakemberre.

WiFi vezérlés
A ma megvásárolható klímák legtöbbje wifi csatlakozás opcióval vagy beépített wifivel rendelkezik. Ez annyit jelent, hogy az előbbihez egy kiegészítőt megvásárolva, az utóbbihoz pedig már a telepítést követően a klímát össze lehet párosítani az otthoni internethálózattal. Ha ez megtörtént és a megfelelő applikáció telepítve lett az okostelefonjára, gyakorlatilag bármikor, bárhonnan tudja kezelni klímaberendezését. Véleményem szerint ennek a legnagyobb előnye sokkal inkább a szélesebb programozási lehetőség, hiszen wifi modul esetén sok készüléket akár heti időzítésre lehet bírni az okostelefonról, míg az infrás távirányítóról csak pl. 12 órás időzítő volt elérhető.

Hűtőközeg, környezetvédelem
A gyártók folyamatosan igyekeznek a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében fejleszteni klímaberendezéseiket, ám ennek más jelentősége is van. A környezetbarát hűtőközegek a környezetvédelmi szabályzások miatt egyre inkább előtérbe kerülnek. Míg néhány éve az R410a hűtőközeg volt elterjedt, ma már a legtöbb berendezés R32 hűtőközeggel (klímagázzal) üzemel. A forgalmazókat, gyártókat és szerelőket a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrzi, az előtöltött berendezéseket kizárólag jogosult vállalkozások értékesíthetik és képesített szerelők telepíthetik. A végfelhasználónak sok dolga ezzel nincsen, az egész procedúra egy plusz nyomtatvány kitöltését és aláírását jelenti a vásárlást, illetve a telepítést követően.

Klímavásárlás lépései
1. Kérjen időpontot egy ingyenes felmérésre a 06302129090 telefonszámon.
2. Kollégánk az ingyenes felmérést követően megküldi e-mail mellékletként árajánlatunkat a javasolt készülékekre. (Jellemzően 2-3 készüléket szoktunk javasolni, az igényekhez mért tulajdonságokkal)
3. Amennyiben szeretné a klímát és a szerelést megrendelni, válaszoljon az emailre!
4. Kollégánk 1 munkanapon belül hívni fogja, hogy időpontot tudjanak egyeztetni a telepítésre
5. A telepítés napján már használhatja is klímaberendezését!

Egyeztessen időpontot ingyenes felmérésre klímaszerelés előtt!
Hívja kollégánkat a
+3630/212-9090
telefonszámon vagy töltse ki az alábbi űrlapot:


Klímaszerelés árak >>>

Klímaberendezések >>>

Milyen hőszivattyút vegyek? >>>

Referenciák >>>