Menü

Milyen hőszivattyút vegyek?

Milyen hőszivattyút vegyek?

Egyáltalán milyen hőszivattyúk vannak? És mire jók?
Találtál egy weboldalt, ahol rengeteg hőszivattyú vagy hőszivattyúhoz kapcsolódó termék van, de még mindig nem teljesen tiszta, hogy neked milyen készülékre van szükséged...
Szeretnénk Neked segíteni, hogy egy picit jobban ráláss a dolgokra és magabiztosabban tudj akár egy ajánlatkérésnek is nekikezdeni.

Az elején kezdem, és megpróbálok semmit sem kihagyni… ha kimaradna valami, alul tudsz üzenni, és válaszolni fogok! Sőt frissítem az oldalt utána a válasszal, hogy másnak is elérhető legyen!

Mi az a hőszivattyú?
milyen hőszivattyút vegyek„Hőszivattyú” - Ebben a formában ma a legtöbben a levegő-víz hőszivattyúkat említik, ez a legelterjedtebb hőszivattyú fajta, a klímaként emlegetett levegő-levegő hőszivattyú mellett. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a készüléknek van egy kültéri egysége, ami a kinti levegőtől vonja el a hőt és azt szállítja (szivattyúzza) a beltéri egységhez, hogy ott ezt a hőt átadja a víznek. Persze ez a folyamat fordítva is működik, tehát a megfelelő készülékekkel, megfelelő gépészeti kivitelezés mellett, nem csak fűteni, hanem akár hűteni is lehet.

Mire jó a hőszivattyú?
A mai hőszivattyúk rendkívül gazdaságos megoldást jelentenek otthonunk fűtésére, hűtésére és használati melegvíz előállítására. Magas hatékonyságának köszönhetően az újépítésű ingatlanok legtöbbjébe hőszivattyús fűtésrendszer kerül kialakításra. Emellett számtalan előnnyel jár a hőszivattyús rendszer más fűtési alternatívákkal szemben:
- A hőszivattyú telepítése mindössze néhány napot vesz igénybe
- A készülékek hosszú élettartammal rendelkeznek,
- A hőszivattyú karbantartási igénye minimális
- Mivel elektromos fűtésről van szó, fogyasztása mégis nagyon kedvező, akár napelemről (ingyen) vagy H-tarifás merőről (okt. 15-ápr. 15 között féláron) üzemeltethetőek a hőszivattyúk
- Hőszivattyú esetén nincs füst, károsanyag kibocsátás vagy szénmonoxid
- Akár hűteni is lehet a készülékkel (felülethűtés vagy fancoil)
- Meglévő gázkazán kiváltására is alkalmas

Mit jelent, hogy víz-víz, levegő-levegő és levegő-víz hőszivattyú?
A levegő-víz hőszivattyú azt jelenti, hogy a készülék (kültéri egysége) a levegőből nyeri a hőenergiát és azt víz melegítésére használja.
A levegő-levegő hőszivattyú (köznyelven hagyományos split klíma) kültéri egysége a levegőből nyeri a hőenergiát és levegő formájában adja le a hőenergiát a beltéri egységen keresztül.
A víz-víz hőszivattyú pedig olyan rendszer, ahol a hőenergiát vízzel (fagyállóval) töltött hőcserélőn keresztül nyeri ki a készülék a talajból vagy kútból.

Miért a levegő-víz hőszivattyúkat részesítjük előnyben?
Ha fűtésről van szó, akkor a levegő-víz hőszivattyúkat részesítjük előnyben. Ennek oka, hogy egy padlófűtéses rendszerrel és/vagy alacsony hőmérsékletű radiátorokkal teljesen halk, komfortos fűtésrendszert tudunk kialakítani otthonunkban. (Mellesleg a Daikin gyárt magas vízhőmérséklettel üzemelő hőszivattyút is, aminek segítségével akár hagyományos radiátorokkal is kialakítható a fűtésrendszer) A levegő-levegő hőszivattyúkkal (klímákkal) szemben a működés sokkal csendesebb és komfortosabb, hiszen nincsen állandó légmozgás, huzatérzet. Energia fogyasztás tekintetében a talajkollektoros, talajszondás, fúrt vagy ásott kutas rendszerek bizonyulnak a leghatékonyabbnak, ezekkel érhető el a legalacsonyabb havi villanyszámla. Ezekkel a rendszerekkel az a probléma, hogy sokkal komolyabb beruházást igényelnek, sokkal komolyabb és átfogóbb karbantartást, és ezek a költségek a mai számítások szerint egyáltalán nem, vagy túl sokára térülnek meg.

.

Hova, milyen körülmények között telepíthető a hőszivattyú?
A hőszivattyúban az a legjobb, hogy szinte bárhova lehet telepíteni. Nincs égés, nincs kémény, nincs szénmonoxid, nincs szükség gázra, akár a legfurább körülmények között is kiváló fűtésrendszer alakítható ki ennek köszönhetően. Mindössze a kültéri és beltéri egységek elhelyezéséhez van szükség egy kevés helyre. Tökéletes megoldás lehet ha:
- Szeretné gazdaságosabbá tenni otthona fűtését
- Eddig gázzal fűtött és korszerűsítés lenne szükséges
- Szeretné megkímélni magát a gázbevezetés költségeitől és hosszas ügyintézésétől
- A legkorszerűbb, környezetbarát fűtési megoldást keresi

Mik azok az alacsony hőmérsékletű hőleadók?
Alacsony hőmérsékletű hőleadókkal működnek a legjobban a hőszivattyúk. Az alacsony hőmérsékletű rendszerek jellemzően 35-45°C körüli vízhőmérséklettel üzemelnek, ez a hőmérsékletű víz kerül a hőleadókba. Alacsony hőmérsékletű hőleadó például a padlófűtés, a mennyezet fűtés, falfűtés, fan coil egységek. Hatalmas előnye az alacsony hőmérsékletű rendszernek, hogy egyenletesebb hőérzetet, magasabb komfortot biztosít, emellett takarékosabb mint a magas hőmérsékletű rendszerek.

Használati melegvíz előállítás hőszivattyúval (HMV)? daikin altherma beépített HMV tartállyal
A hőszivattyúk fűtés mellett alkalmasak használati melegvíz (továbbiakban HMV) előállításra is. Léteznek olyan hőszivattyúk amik a beltéri egységbe beépített HMV tartállyal rendelkeznek (kompakt) és olyanok is amik nem. Ha HMV előállításra is szeretné használni a készüléket érdemes megfontolni, hogy kompakt vagy hagyományos készüléket választ otthonába. A kompakt készülék előnye, hogy minden hidraulikus elemet tartalmaz a beltéri egység, míg a külső HMV tartály esetén szükség lesz még jónéhány gépészeti elemre. A beépített tartály főleg akkor jön jól, ha kicsi hely van a gépészetnek. Jellemzően 180-230-280 literes tartályokkal kaphatóak a kompakt berendezések, amit nagyon ügyesen helyeznek el a gyártók a burkolat alatt, nem igazán marad hely a beltéri egységben kihasználatlanul. Ha hőszivattyúval fűtés és HMV előállítás mellett hűteni is szeretnénk, akkor is érdemes lehet a kompakt berendezést választani. Ez a két folyamat gyakorlatilag ellentmondásos, mivel ezek a készülékek nem tudnak egyszerre hideg és melegvizet is előállítani. A kompakt hőszivattyúk viszont rendelkeznek a megfelelő hidraulikus elemekkel és vezérléssel, hogy a HMV előállítás és a hűtés megfelelően működjön. A beépített HMV tartályos hőszivattyúk alig vagy egyáltalán nem drágábbak mint, ha külön megvásároljuk a hidraulikus elemeket és összeszereltetjük egy gépésszel és a gépész helység is letisztultabb marad. Talán egyetlen hátránya, hogy a tartályok mérete határokat szabhat a vízhasználatnak…

Mitől megújuló energia a hőszivattyús fűtés?
Levegő-víz hőszivattyú esetében a megújuló energia a környezeti hőmérséklet (kinti levegő hőmérséklete). A hőszivattyús működési elvnek köszönhetően a hőszivattyú kültéri egységétől a berendezés a beltéri egységbe szivattyúzza a hőenergiát. Mivel a berendezések többszörös hőelvonásra képesek, ezért lehetséges, hogy akár mínusz fokokban is hőt tudnak nyerni a környezetből és akár 60°C-70°C-os vizet is elő tudnak állítani ebből az energiából.

Egységek elhelyezése, zaj és kondenzáció
daikin altherma hőszivattyúLevegő-víz hőszivattyú esetén a kültéri egység mérete teljesítménytől függően változik. Jellemzően a 8 kW készülékek még egy ventilátorral, a nagyobbak már 2 ventilátorral kerülnek gyártásra. A kisebb kültérik ugyan úgy néznek ki, mint egy lakossági klíma kültéri egysége, és sokan a falra szerelhető konzolt javasolják hozzá. Ez erősen kerülendő! Fűtéskor a kültéri egység hőcserélőjére kondenzáció csapódik ki, és ha a vízelvezetés nem megoldott, folyamatosan áztathatja az épület lábazatát. A kondenzvíz elvezetése fűtőszállal megoldható, de ha van rá mód inkább kerüljük el a plusz fogyasztók beépítését. Sokkal jobb megoldást jelent, ha a kültéri egység egy padlón álló, hóhatárból kiemelt tartókonzolon kap helyet. Így külön kondenzvíz elvezetés kiépítése nem szükséges, az olvadékvíz a talajba szivárogva távozik és nem fagy fel. Zajszint tekintetében a kültéri egységek nem igazán mondhatóak hangosnak, de a legtöbb gyártó 60dB(a) körüli értékeket közöl. Ez javarészt a légszállítás hangjának tudható be, illetve ha a készülék nagy terhelésen dolgozik, akkor a kompresszor búgását is lehet hallani. Érdemes az adattáblákat áttanulmányozni vagy a kivitelező véleményét kikérni az adott készülékről. A beltéri egység gyakorlatilag zaj nélkül üzemel, hűtés üzemben keletkezhet párakicsapódás a beltéri egységnél is, bár nem jelentős, de szükséges a kondenzvíz elvezetést biztosítani.

Változó környezeti hőmérséklet – megbízható fűtés a hideg téli napokon is - COP
A hőszivattyús fűtésrendszerek legfontosabb tulajdonsága a kiemelkedő hatékonyság. Akár gázfűtéshez vagy elektromos fűtőtestekhez hasonlítjuk, sokkal gazdaságosabban üzemelnek a hőszivattyúk a megújuló hőenergiának és a kedvező tarifáknak köszönhetően (erre még bővebben kitérek lejjebb). A hőszivattyúk hatékonyságát a COP szám jelöli, viszont itt fontos egy picit elmerülni a részletekben, hogy össze lehessen hasonlítani két berendezést. Ugyanis a hőszivattyúk COP értéke függ a külső hőmérséklettől, a páratartalomtól, az igénybevételtől (előremenő és visszatérő vízhőmérsékletek). Két készülék COP értékét akkor érdemes összehasonlítani, ha azonos külső hőmérsékleten, azonos igénybevétel melletti értékekhez találunk adatokat. Ahogy a levegő hűl, úgy a készülékek hatásfoka (COP értéke) is csökken. Méretezéskor fontos figyelembe venni a terület környezeti adottságait, és észben tartani, hogy egy túlméretezett hőszivattyú nem biztos, hogy meg fogja téríteni a keletkelezett bekerülési árkülönbséget valaha. Nem szabad foggal-körömmel ragaszkodni a hőszivattyús elvhez, ezek a készülékek többnyire rendelkeznek rásegítő fűtéssel. Képbe jön a hőszivattyúba gyárilag beépített elektromos fűtőbetét. Ez egyrészt a HMV tartály fertőtlenítéséhez jön jól, amikor a készüléken beállított ciklusokban bekapcsol és elpusztítja a tartályban lévő baktériumokat. Másrészt fűtésrásegítésként is tud szolgálni. Jellemzően 2-3-6-9 kW rásegítőfűtést lehet a hőszivattyúkban bekötni, persze a 9 kW már igényli a 3 fázist.

Épületgépészeti kivitelezés daikin altherma gépészet
A legtöbb cég a hőszivattyú telepítés alatt a kalorikus hálózat szerelését, bekötését érti. Ez a valóságban sajnos kevés lesz, hogy üzemeljen a hőszivattyú. Ha a kültéri és a beltéri egységek összekötésre kerültek és a készülék kap elektromos áramot, akkor következik a vízoldali bekötés, a beüzemelés és a beszabályozás. Ez nem kevés további anyagköltséget és munkadíjat jelenthet, főleg ha egy HMV tartály nélküli berendezést választottunk, esetleg még hűteni is szeretnénk a hőszivattyúval. Mindenképp érdemes letisztázni, hogy a vízoldali telepítést ki fogja elvégezni, és hogy mit tartalmaz a beüzemelés. Mi jellemzően teljes kivitelezéssel vállaljuk a hőszivattyús rendszerek kiépítését, tehát egy üzemkész berendezést adunk át az elvégzett hőszivattyú telepítést követően.

Hatékonyság és mérőhelyek: H-tarifa vagy Geo-tarifa?
A hőszivattyúk alapvetően gazdaságosabban üzemelnek, mint a gázkazánok vagy az elektromos fűtőtestek. 1 W elektromos áramból nagyjából 3-4 W fűtőteljesítmény előállítására képesek, így egy egyszerű elektromos fűtésnél is kb. 4x kedvezőbb az üzemeltetésük – azonos komfort mellett. A magas hatékonyságot tovább fokozza, hogy hőszivattyúkhoz H-tarifás mérőhely kialakítására van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy október 15 és április 15 között, azaz a fűtési szezonban az áramszolgáltatók ~50% kedvezménnyel biztosítják az elektromos áramot a készülékekhez. A Geo-tarifa hasonló kedvezménnyel szintén elérhető, hűtő és fűtő készülékekhez is egész évben használható, viszont minden nap kétszer 2 órára szünetel a szolgáltatás. Mivel pontosan nem lehet tudni, hogy mikor, ez a készülékek élettartamának nem kedvez, gyakorlatilag működés közben egy áramszünet lép fel. Lehetőség szerint inkább a H-tarifás mérőt szoktuk javasolni, hiszen nyáron a hűtéshez és használati meleg víz előállításához használt energia minimális.

Ha maradt még kérdésed, vagy szeretnél ajánlatot kérni hőszivattyú telepítésre,
üzenj nekünk a kapcsolat@mechalux.hu e-mail címre,
egyeztess időpontot kollégáinkkal a +36 (30) 212-9090 telefonszámon,
vagy töltsd ki az alábbi űrlapot:


További hasznos hőszivattyús tartalmak, információk:

Daikin hőszivattyúk, kiegészítők >>>
Fujitsu Waterstage hőszivattyúk, kiegészítők >>>
Hőszivattyú telepítés árak >>>


Hőszivattyús fűtés, hőszivattyú értékesítés, hőszivattyú telepítés, hőszivattyú javítás - Budapest
I. ker. | II. ker. | III. ker. | IV. ker. | V. ker. | VI. ker. | VII. ker. | VIII. ker. | IX. kerület | X. kerület | XI. kerület | XII. kerület | XIII. kerület | XIV. kerület | XV. kerület | XVI. kerület | XVII. kerület | XVIII. kerület | XIX. kerület | XX. kerület | XXI. kerület | XXII. kerület | XXIII. kerület

Hőszivattyús fűtés, hőszivattyú értékesítés, hőszivattyú telepítés, hőszivattyú javítás - Pest megye és környéke
Gyál | Vecsés | Gyömrő | Délegyháza | Dunavarsány | Dunaharaszti | Szigetszentmiklós | Szigethalom | Szigetcsép | Ráckeve | Pécel | Monor | Üllő | Kistarcsa | Budaörs | Budakeszi | Dunakeszi | Maglód | Inárcs | Kakucs | Újhartyán | Dabas | Törökbálint