Menü

Miért nem lesz hőszivattyúd a 100% állami támogatásból?

2021 decemberében indul a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek hőszivattyú szereléselektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat.

A pályázat keretein belül az nem csupán a napelemet és annak telepítését, de a nyílászárók és a fűtési rendszer fejlesztését is támogatja az állam. Minket a hőszivattyú telepítés érint, hiszen első sorban hőszivattyúk értékesítésével és telepítésével foglalkozunk. Szerettünk volna regisztrálni a pályázatra, mint kivitelező, de sajnos nem fogunk, mert úgy gondoljuk, hogy nem lehet eleget tenni a pályázatban leírtaknak.

Hogy mindenki értse a következő sorokat, érdemes lehet ezt a cikket először elolvasni, ahol a hőszivattyúk működéséről, kiválasztásáról, telepítési lehetőségeiről és hatékonyságáról írtam:

https://www.mechalux.hu/milyen-hoszivattyut-vegyek

Ha megvan, olvassunk bele a pályázati felhívásba:

A pályázat kiírása megtalálható a https://napelem.palyazat.gov.hu/ oldalon, a pályázati felhívás gombra kattintva egy 68 oldalas dokumentumot találunk. Néhány kifejezetten a hőszivattyúhoz kapcsolódó részlet ebből:

18. oldal
Kötelezően megvalósítandó tevékenységek (kivéve, ha közülük valamely tevékenység más forrásból már teljeskörűen megvalósult):
C)  A  meglévő fűtési rendszer kiváltása, új, energiahatékony,  legfeljebb  12  kW fűtési teljesítményű levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyú beépítésével  (beleértve a meglévő  fűtési  rendszerre  való  hatékony  rákötéshez  elengedhetetlen  tevékenységek elvégzését.

21. oldal
Kizárólag  olyan  levegő-víz  hőszivattyúk  számolhatók  el,  amelyek  COP  értéke  +7  °C külső hőmérséklet és 30/35 fokos fűtési vízhőfok mellett legalább 4,8.

22. oldal
Kizárólag olyan hőszivattyúk beszerzése támogatható, melyek F-gáz tartalma alacsony ÜHG kihatású (GWP értéke legfeljebb 700).

23. oldal
A 2021. évi pályázati körben az elszámolható maximális fajlagos költségek (áfa-val növelt bruttó összegek anyag- és munkadíjjal együtt):
- levegő – víz hőszivattyú kültéri és beltéri egységgel: 2.247.476 forint;


Ezek alapján tehát korlátozzák:
-A hőszivattyú maximális fűtőteljesítményét: 12 kW
-A hőszivattyú hatékonyságát: COP 4,8
-A hőszivattyú hűtőközegét: csak R32 felel meg
-A készülék és a beszerelés keretösszegét: bruttó 2.247.476 Ft


Ezek közül a hűtőközeg korlátozásával egyet tudok érteni, hiszen ennek a forgalomban lévő hőszivattyúkban megtalálható hűtőközegnek (R32) a legalacsonyabb a GWP-je (Global Warming Potential), tehát a Gobális felmelegedési potenciálja - környezetre gyakorolt hatása.

Hogy a maximális teljesítményt miért kell korlátozni, talán szintén ráfoghatjuk az előbbire, hiszen nagyobb teljesítményhez több hűtőközeg szükséges. (jellemzően) Rendben.

Ami mellett egyszerűen nem tudunk elmenni az a készülék hatékonysága, a COP. Ez a szám jelöli azt, hogy adott körülmények között (külső hőmérséklet, belső hőmérséklet, előremenő és visszatérő vízhőmérséklet) a hőszivattyú az adott hőenergia (watt) leadásához mennyi villamosenergiát (watt) fogyaszt el. Gyakorlatilag a képlet úgy néz ki, hogy fűtőteljesítmény(W)/áramfelvétel(W)=COP. Ebből kellene olyat találni, ami legalább tudja a 4,8-at, de mindenképp R32 hűtőközeggel megy, maximum 12 kW teljesítményű, és semmiképpen sem kerül többe mint bruttó 2.247.476 Ft beszereléssel együtt. Ilyen nincsen sajnos. A egyik-másik japán gyártónak van 1-1 készüléke, ami ezt tudja, de ott csak a hőszivattyú megvásárlása sem fér bele a keretösszegbe. Ezek a készülékek nem filléres tételek, jellemzően messziről érkeznek és a megdrágult konténerárak mellett érinti a gyártást/szállítást a behozatali kvóta, a chiphiány és a covid miatti leállások. Tehát ha lenne is hőszivattyú, ami megfelel a kiírtaknak, nem lenn elérhető.

Persze több készülék forgalmazójával felvettük a kapcsolatot, hogy mit gondolnak a pályázatról és annak ellenére, hogy már egy ideje kint van a felhívás még mindig nem tudtak magabiztos választ adni, hogy hogyan fognak berendezéseik megfelelni a pályázatnak.

A készülék kérdésén ha túltettük magunkat, a másik komoly probléma, hogy egy hőszivattyú attól, hogy megvásároljuk, és összekötjük a kültéri és a beltéri egységeket, még nem lesz alkalmas fűtésre. Minden fűtésrendszer átalakítást igényel, hogy abba a hőszivattyú beilleszthető legyen. Persze ha van fűtésrendszer… Most tegyük fel, hogy van is és meg is felel alacsony hőmérsékletű használatra. Mert a magas vízhőmérsékletű hőszivattyú sem a hűtőközeg sem pedig a COP szempontjából nem felelne meg a kiírtaknak. Az árról szót sem ejtve.

hőszivattyú telepítésTehát, ha találnánk megfelelő készüléket és az egységek telepítésével együtt bele is férne a keretösszegbe, mire lenne még szükség, hogy működjön a hőszivattyús fűtés? Szükség lesz elektromos betápra, puffertartályra vagy hidrováltóra, keringető szivattyúra, iszapleválasztóra, csapokra, idomokra, csövekre, szigetelésre, szerelvényekre, vezérlésre és egyéb segédanyagokra. Ezek nagyjából, minőségtől és mennyiségtől is függően, jellemzően kb bruttó 600.000-1.000.000 Ft-ot tesznek ki. Ez persze kizárólag anyagköltség, és sajnos ezek a tételek elengedhetetlenek, hogy a hőszivattyú jól és tartósan működjön.

Sajnos ezekből arra a következtetésre jutottunk, hogy a pályázat nem megfelelő feltételei miatt nem szeretnénk részt venni, mint kivitelező. A pályázókat is rengeteg csalódás érte, ahogy a kiírás változott és szigorodott az elbírálás, közben mi is csalódtunk, mert nem az változott a felhívás tartalmában, aminek kellett volna. A megkeresésünkre nem kaptunk kielégítő választ, de az észrevételeinket továbbították a Támogató Szervezet felé.

Ha így marad a felhívás, véleményem szerint sokkal kevesebb a megkötés a felújítási (50%-os) állami támogatás esetén, és az önerőből ráfordított összeg szinte azonos lesz hőszivattyú telepítés esetén. Tény, hogy az egy utófinanszírozott támogatás, de már számtalan hőszivattyú telepítésen és klíma szerelésen vagyunk túl, ahol igénybe vették ügyfeleink a felújítási támogatást és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Ha észrevételed van, vagy ajánlatot szeretnél kérni hőszivattyú telepítésre Budapesten/Pest megyében töltsd ki az alábbi űrlapot: