Menü

Hatékony hűtés és fűtés klímával

energiahatékony hűtés és fűtés klímávalA köztudatban egyre elterjedtebb a hőszivattyú kifejezés. Viszont kevesen tudják, hogy a split klímák is hőszivattyúk, hőszivattyús elven működnek.

De mit is jelent az, hogy hőszivattyú és hogyan tehetjük igazán hatékonnyá vele otthonunk fűtését, hűtését?

A hőszivattyú egy olyan berendezés ami a környezetétől hőt von el, és azt egy másik helységbe szállítja. Így a klíma beltéri egység hőt von el a szobából, tehát lehűti azt, és a kültéri egységen keresztül a lakáson kívül adja le ezt a hőenergiát.

Fűtésben pont fordítva működik a dolog. Ennek a hőszivattyús elvnek köszönhetően, akár 70% energiamegtakarítás valósulhat meg. Pontosabban ez a 70% energia a környezetben lévő, megújuló energiát jelenti.

Persze az, hogy az épület hővesztesége minél kisebb legyen, az egyik legfontosabb tényező. Bármilyen fűtés vagy hűtés rendszer esetén érdemes megfelelő hőszigetelésre is beruházni, hogy a felhasznált energia épületen belül hasznosuljon

.A hőszivattyúk másik nagy előnye, hogy akár H-tarifás mérőhely igénylésére is van lehetőség. Így a hőszivattyúval/klímával felhasznált elektromos áramot október 15 és április 15 között a fűtési szezonban közel 50% kedvezménnyel biztosítja az elektromos szolgáltató.

Egy hőszigeteléssel ellátott épület fűtése levegő-levegő hőszivattyúval (tehát klímával) már kedvezőbb mint gázkonvektorral. H-tarifás merővel akár egy kondenzációs kazán rezsijével is össze lehet hasonlítani, a fűtési igényektől függően és a rendszerek korszerűségétől függően persze, a klímás fűtés fog kedvezőbbnek bizonyulni.